Noget jeg jævnligt bliver spurgt ind til, er min uddannelse til designteknolog. Bl.a. hvordan niveauet er, hvad uddannelsen går ud på, og hvad man kan med den bagefter. Jeg kan huske at jeg selv søgte med lys og lygte efter nogle svar på alle de spørgsmål jeg havde omkring uddannelsen, dengang jeg skulle søge ind. Jeg ved selv hvor svært det kan være at vælge karrierevej (har selv læst på to vidt forskellige uddannelser), så jeg håber mine små erfaringer kan hjælpe bare nogle af jer. Jeg vil ikke dele en masse af det fakta I alligevel kan finde på hjemmesiderne, men mere mine egne erfaringer med uddannelsen, og siden den er ret relateret til modebranchen, tænker jeg det vil være ganske relevant her på bloggen.

Jeg har delt teksten op i forskellige punkter, for at gøre det så overskueligt som muligt, og så har jeg delt det op over to indlæg, så det måske er lidt nemmere at fordøje. Anden ombæring kommer op i løbet af ugen.

Før optagelse

Jeg startede på Teko i september 2013, og var allerede i januar det år ovre til åbent hus på skolen og se lokalerne og høre om de forskellige studieretninger. Jeg var inde og høre om hvordan en branding undervisning foregik, og var også inde og se modeshow med de designs som designeleverne havde lavet. Efterfølgende blev vi af studerende vist rundt i forskellige studieboliger i Birk Centerpark ved skolen. Hvis du overvejer studiet, vil jeg klart anbefale at besøge til et åbent hus arrangement. Du kan få et godt indblik i hvad det indebærer, og få svar på en masse spørgsmål fra både undervisere og studerende på stedet. På de dage der er åbent hus, kører der gratis busser til og fra skolen fra København, Odense og flere byer i Jylland, så det kan godt betale sig at holde øje med skolens facebook side hvis du skal der over.

Optagelseskrav

Dengang jeg søgte ind på Designteknologen, læste jeg til pædagog på 4. semester. Jeg har en almen gymnasial baggrund, og var bestemt ikke en af dem der klarede sig godt i gymnasiet. Jeg måtte derfor læse matematik C op på VUC om aftenen ved siden af studiet, for at kunne opfylde adgangskravene for designteknologen. Heldigvis var jeg virkelig motiveret, og klarede mig godt. KEA i København og TEKO i Herning (nu VIA Design) er de to store uddannelses institutioner, som udbyder uddannelsen til designteknolog, og optagelseskravene er ret forskellige. På KEA skal man møde op til en skriftlig prøve på 3-4 timer, og besvare en del opgaver relateret til alle de udbudte specialeretninger. På TEKO har man 14 dage til at besvare en række opgaver relateret til dén ene specialeretning du søger. Netop af den grund tog jeg et bevidst valg om kun at søge på TEKO, selvom det var langt væk.

Efter jeg havde søgt om optagelse, skulle jeg besvare en optagelses opgave, som alle ansøgere skal. Der er syv specialeretninger inden for designteknologen. Jeg havde søgt Branding & Marketing Management, og skulle derfor besvare opgaver omhandlende bl.a. købsadfærd, markedsføring og celebrity-branding. Selvom jeg hverken har en handelsskole uddannelse, eller haft virksomhedsøkonomi, så var opgaverne rigtig spændende, og med lidt hjælp fra nettet og blandt andet bogen Salg og Service, klarede jeg dem og kom ind på mit drømmestudie.

Varighed og struktur

Uddannelsen til designteknolog tager to år, og på Teko fungerer det sådan at man det første semester går i klasse med studerende fra nogle af de andre specialeretninger. Jeg læste altså sammen med designere, konstruktører og indkøbere. På det semester prøves der også kræfter med fag inden for de forskellige retninger. For eksempel havde vi design, retail management, purchasing management, branding, global business communication mm. Desuden havde vi på første semester også produktkendskab, hvor vi lærte om fibre og vævninger. På andet semester kom vi i nye klasser, og skulle resten af tiden læse sammen med studerende på ens egen specialeretning.

Jeg har været virkelig glad for at være studerende på TEKO, og har fået så meget fedt ud af det. Bl.a. havde vi en del tværfaglige projekter, hvor vi arbejdede sammen i grupper på tværs af specialerne. Vi har bl.a. skulle tage et eksisterende brand, som var kendt for noget bestemt, og så lave et nyt produkt for dem, som skal brandes. Min gruppe havde f.eks. valgt Summerbird som vores brand, og valgt at de skulle lave undertøj som en del af en Valentines kampagne. Som studerende på TEKO er man også super priviligeret at få en masse spændende foredragsholdere til at komme ud og holde oplæg, og det er personligt noget af det jeg har været super glad for. Bl.a. har vi haft besøg af produktdesigner Mads Odgård, som bl.a. har designet bestik fra Rådvad, minuture fra Rösti og mange af gadelamperne i bybilledet. Vi har også haft besøg af Parsons school of Design, PVH (Tommy Hilfiger, Calvin Klein mm.) og mange andre spændende foredragsholdere relateret til modeindustrien.

Branding og marketing management passede rigtig godt på det jeg søgte, da det har en rigtig god blanding af teoretisk og kreativt. Vi skulle altså både have makro økonomi, business economics, branding, e-strategi og marketing management, hvor vi læste en masse og arbejdede med en masse spændende cases, men vi havde også fag som Koncept udvikling, hvor Photoshop og Indesign blev brugt en del. Desuden er der muligheden for at vælge mellem mange forskellige spændende valgfag. Jeg har selv haft Foto & Photoshop, E-magasiner og Syteknik.

Uddannelsen afsluttes med en skriftlig opgave, som udarbejdes individuelt. Man skal her opsøge en virksomhed, og arbejde med nogle af deres problemstillinger. Jeg baserede min opgave på Meotine, da de var ret nystartede. Udfordringen her er ikke at finde en virksomhed der gerne vil bidrage med oplysninger, men selv at bidrage med noget virksomheden kan bruge fremadrettet.

Studiebolig

Jeg boede i de to år jeg studerede i Herning i en skøn studielejlighed i Birk 8-10 minutters gang fra skolen. Vælger I at bo i det område, skal I være forberedte på at det er langt fra alt andet end skolen. Det tager ca. en halv time at gå til det nærmeste supermarked, og en time at gå helt ind til byen. Til gengæld er der mange steder at handle så snart du nærmer dig Herningcentret, og på cykel kan tiden kortes til godt en tredjedel af gåturen.

Jeg fandt frem til studieboligerne via. skolens hjemmeside, og skrev mig efterfølgende op til studieboligerne i boligselskabet Fruhøjgaard på lejehuset.dk. Det er gratis at oprette en bruger som studerende. Jeg ansøgte specifikt om en passivbolig, da jeg bedst kunne lide de lejligheder, og der også var større chancer for at få en bolig til tiden. Passivboliger tildeles særligt miljøbevidste personer, og er specielt indrettede for at være næsten CO2-neutrale. For eksempel er badeværelset placeret i midten af lejligheden for at fungere som husets varmekerne. Jeg ansøgte om passivboligen i slut-april, og blev 2 dage senere tildelt fortrin til passivbolig, og rykkede derfor laangt op af ventelisten.

Min lejlighed i Birk Centerpark var en to-værelses lejlighed på 45 kvadratmeter + 2 kvadratmeter åben terrasse. Lejligheden var egentlig ét stort rum (bortset fra badeværelset), men havde garderobeskabe fast placeret som rumdeler. Jeg synes at det har fungeret rigtig godt, og man har ikke som sådan mærket at der ikke var døre mellem soveværelse, gang, stue og køkken. Stue og køkken er i ét, men i passivboligerne har man heldigvis nogenlunde med køkkenplads og ordentlig størrelse ovn, køleskab og fryser. Badeværelset er desuden nyt og flot. Jeg har været helt ubeskriveligt glad for at bo i den lejlighed, og jeg kan kun meget varmt anbefale boligselskabet Fruehøjgaard, som var der med det samme, hver gang man ringede om noget. Jeg fik desuden også hele mit indskud tilbage da jeg fraflyttede lejligheden. Der stod oven i købet en fin buket blomster fra dem, den dag jeg flyttede ind. Hvor mange boligselskaber gør lige sådan noget for deres lejere??

Jeg boede ganske vist i udkanten af Herning, ja mine naboer var faktisk tre køer på en mark. Jeg joker ikke, de gik ca. 3 meter fra min lejlighed, og det var SÅ hyggeligt! Rigtigt rart sted at bo. Alfa og omega for mig var at skolen var tæt på, men vi havde også vaskeri tilknyttet (hvor hver vask blev trukket over huslejen), studenterhuset lå på campus, der er ret naturskønne omgivelser at løbe i, en lille tog station 4 minutters gang der fra, og så bor der jo en masse andre unge på Birk Campus. Der gik faktisk lang tid før jeg rigtigt lærte nogle af de andre at kende derude, men da først jeg gjorde blev det til nogle hyggelige mad- og spil aftener, som jeg savner.

Billederne her er fra min lejlighed i Herning. Nu er der ikke gjort specielt meget ud af indretningen, men håber I kan få fornemmelsen af hvordan sådan en lejlighed ser ud.

Klik ind i slutningen af ugen og læs Min uddannelse til designteknolog #2, som omhandler studietur til bl.a. New York, praktikken og hvilke muligheder der kan byde sig efter endt uddannelse.

Hvis I har nogle spørgsmål, så send mig en mail på byjennip@gmail.com eller skriv det i kommentarfeltet nedenfor 🙂

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...