Kategoriarkiv: Uddannelse

oktober 28, 2020 - 09:18

Sådan tog jeg TOEFL test inden jeg søgte studie i New York

TOEFL test

Wool dress / COS, boots / Zara, bag / Mulberry

Som du måske ved hvis du følger med på bloggen eller på min Instagram regelmæssigt, så afsluttede jeg min kandidat i Fashion Marketing fra LIM College i New York tilbage i august måned i år. Jeg startede i september sidste år, og forud for det gik en masse praktisk i forbindelse med ansøgnings processen. En af de ting jeg skulle have krydset af listen før jeg overhovedet sendte min ansøgning afsted til skolen, var at få taget en engelsk test. Jeg valgte at tage en TOEFL test. Det har jeg skrevet lidt mere uddybende om nedenfor.

TOEFL test

I forbindelse med at skulle søge om optagelse på uddannelse i USA, så er et af optagelses kravene at du kan dokumentere at du kan tale og forstå engelsk på et akademisk niveau. Det dokumenteres som regel via en TOEFL test eller anden form for godkendt engelsk test. Jeg tog TOEFL testen, og tænkte at jeg gerne ville dele mine erfaringer med jer, hvis I evt. står og skal søge ind på uddannelse udenlands.

Jeg meldte mig til testen inde på ETS’ hjemmeside her. Eftersom jeg var bosiddende i England på det tidspunkt, så meldte jeg mig til at tage testen på et testcenter i London, og det kunne rent økonomisk godt betale sig, fremfor at tage testen i Danmark. I Danmark betaler du nemlig $265 for at tage en TOEFL test, mens jeg i England kunne slippe med $200. Jeg tilmeldte mig en dato inde på hjemmesiden godt 3 uger før testdagen. Jeg forberedte mig inden, ved at downloade ‘TOEFL Go’ appen, hvor jeg gratis kunne tage nogle mini-prøve tests, for at få en fornemmelse af hvordan prøven ville være delt op.

Lørdag d. 11.08.18 mødte jeg op på test centret i London og tog testen.

Inden test start underskriver du en confideniality and Regulations agreement, som indeholder nogle lidt bizare punkter

Testen varer ca. 4 timer, og foregår under rimelig strenge regler. Du sidder i et lokale med en del andre testtagere, men har et bord og en computer for dig selv som du sidder ved, en smule afskærmet fra de andre. Du må ikke tale med nogen under testen, ej heller i din 10 minutters pause. Ligeledes må du heller ikke have hverken mad eller drikkevarer med ind til testen. Du kan få lov at låse disse ting ind i et skab, som du kan få adgang til i din pause, og igen når testen er slut.

Det eneste du faktisk må have med ind er dit pas – det skal du have med som dokumentation. Du bliver kropsvisiteret inden du går ind til testen, også efter din pause. Hvis du har briller på, bliver de også tjekket for laser felt.

Efter testen

Resultaterne fik jeg d. 20.08.18. Jeg fik 84 point ud af 120 mulige. Ved hver del kunne opnås maks 30 point. Jeg fik 10 i læse delen, 24 i lytte delen, 26 i tale delen og 24 i skrive delen. Jeg havde altså været for langsom til at læse og forstå den tekst, i læsedelen, og nåede derfor ikke at besvare alle spørgsmål. Det trak ned, og viste samtidig min svage side når det kommer til engelsk. De andre tests gik heldigvis rigtig fint, og trak mig op igen. Det er forskelligt fra skole til skole, hvor mange point der kræves, for at søge om optagelse. På LIM college i New York, hvor jeg har søgt ind, kræves der 80 point, så jeg havde heldigvis lige fået nok point. Parsons school of Design kræver til gengæld en højere score, og der ville jeg derfor ikke have nok point til at søge ind.

I videoen nedenfor taler jeg mere om TOEFL testen, min uddannelse og det at studere i udlandet

Skriv kommentar 0 Kommentarer
juli 29, 2020 - 11:35

Det koster det at bo og studere i New York City

studere I New York

Et af de spørgsmål jeg har fået allermest omkring mit studie og mit ophold i New York, er hvordan jeg har fået råd til det. Hvad koster studiet og hvordan har jeg finansieret både det og og et sted at bo i så dyr en by som New York? Jeg har derfor forsøgt at besvare de spørgsmål så grundigt som muligt nedenfor.

Hvad koster uddannelsen og hvordan har du finansieret dit ophold?

Selve uddannelsen koster 200-225.000 kr. Jeg har sparet de fleste penge op selv og så har jeg lånt nogle også. Hvis du ikke har mulighed for at låne pengene hos f.eks. familie, så er et SU-lån umiddelbart den billigste løsning. Du skal som udgangspunkt kunne bevise at du har 400.000 til rådighed for at få F-1 visum. Der udstedes kun visum til dig hvis du kan bevise at du har råd til at leve i landet den tid uddannelsen tager. De penge dækker tuition, husleje, mad, forsikring, lommepenge etc. Jeg har en room & board sponsor hvilket betyder jeg bor hos nogle, som dækker mine måltider og husleje. Jeg har altså været heldig at kunne bo hos nogle jeg kender i forvejen, og det har betydet at jeg ‘kun’ har skulle lægge ca. 250.000 kr, men som udgangspunkt tror jeg det er lettere sagt end gjort, at finde room & board sponsors.

I forhold til tuition, betalte du det hele samlet på én gang eller over flere gange?

Man betaler typisk for hvert semester løbende. Dog skal man stadig kunne bevise at man kan betale det hele, for at få visum inden man kommer ind i landet.

Søgte du legater?

Jeg har søgt lidt legater/stipendier efter jeg er startet på studiet, men det kan være svært at finde legater indenfor marketing. Jeg har været så heldig at få et stipendium på 43.000 kr. fra SU, som er muligt at søge om, når du læser en hel kandidat i udlandet. Desuden har jeg fået SU med mig på ca. 3800 kr. månedligt, hvilket er en rigtig fin hjælp hver måned.

Hvor bor du henne? (campus – off campus) og hvordan er det i forhold til skolen?

Jeg bor off-campus i New Jersey. Det er en super nem commute. Ca 20 min med bus til Times Square og så 20 minutters gågang til skolen derfra. Vil du bo i skolens residence house, skal du slippe ca. 15.000 kr. om måneden, og så bor man endda to-tre personer på hvert værelse. Til gengæld får du ting som fitness rum, dørmand og fællesrum med i prisen. Du kan dog sagtens finde et værelse billigere andre steder i byen, eller en lille lejlighed til samme pris, hvis du har dine papirer i orden (det er dog sværere end som så). Hvis du er interesseret i at vide mere om at finde lejlighed i New York, kan du se min video omkring det her.

Hvis du vil vide mere om skolen, niveauet og ansøgnings processen så kan du finde mine to tidligere indlæg om det her og her.

Skriv kommentar 2 Kommentarer
april 9, 2020 - 15:14

Studying in New York City – the school, level of education etc.

Så er det blevet tid til anden del af min Q&A i forbindelse med min uddannelse i New York. Denne gang besvarer jeg spørgsmål omkring uddannelses niveauet samt kvaliteten af skolen og undervisningen. Pt ser tingene en smule anderledes ud grundet Covid-19, men generelt foregår det som beskrevet nedenfor. Hvis du vil læse første del om selve uddannelsen og ansøgnings processen, så kan du finde den her.

Hvordan er skolen generelt?

Jeg har ikke nok grundlag til at kunne sammenligne med andre skoler som FIT og Parsons herovre, men jeg er super glad for skolen og finder de fleste af mine fag rigtig spændende. Jeg glæder mig oftest til undervisningen og synes de afleveringer og opgaver vi bliver stillet, er virkelig interessante. Kvaliteten af professorer varierer lidt, så det kan være godt at forhøre sig omkring hvem folk anbefaler, inden du vælger fag og professor. Jeg har læst min akademiuddannelse som designteknolog på TEKO/VIA Design i Herning, og den uddannelse var jeg også virkelig glad for, hvis jeg skal give min bedste danske sammenligning ift. skole.

Hvordan er uddannelses niveauet?

Jeg har egentlig aldrig set mig selv som typen der ville læse en kandidat. Det med at sidde til lange forelæsninger i et auditorium, have en masse selvstudie, og slutte af med en jeg-ved-ikke-hvor-lang afhandling, har bare aldrig tiltalt mig. Jeg er nok lidt for lidt teoretisk til at kunne se den type uddannelse virke for mig. Derfor frygtede jeg også at jeg ville få svært ved at følge med på studiet her. Især når alt foregår på engelsk. Det har dog ikke været et problem. Jeg tror at netop denne type kandidat uddannelse er mig, fordi den er mere praktisk baseret end den er research baseret. En af mine kolleger nævnte for nyligt, at hvis bare man er god til at skrive essays og analysere cases, så skal man nok komme igennem en MPS eller en MBA degree.

Hvordan er undervisningen? Mængden af f.eks. opgaver og afleveringer?

Fordi det er en Master of Professional Studies, så får du den praktiske del med, og undervisningen gør brug af rigtig mange real-life cases samt gæste speakere fra mode- og marketing branchen. Vi berører emner som PR, social media, cause marketing, new media marketing, consumer insights etc. Jeg har undervisning fire gange om ugen (10 timer). På kandidaten ligger dine timer eftermiddag og aften. Du fordeler selv dine timer over mandag til torsdag og vælger om du vil møde 15-17:30 eller 18:30-21. På mit første semester, fordelte jeg mine timer over 3 dage, så jeg have to korte og en lang dag. På mit andet semester har jeg valgt at have fire korte dage. Der er en del cases-studies og afleveringer løbende.

Hvordan er fordelingen mellem amerikanere og internationale, og hvordan er klasse størrelsen?

Der er en god blanding af amerikanske og internationale studerende. Måske et svagt overtal af amerikanere. Mange af de internationale studerende er fra Indien og Kina. Der er typisk er mellem 10 og 20 elever i mine klasser.

Tredje Q&A kommer til at omhandle min finansiering af uddannelse, husleje i New York mm. så stay tuned for den del.


It’s time for the second round of my ‘Studying in New York Q&A’. This time around I’ll answer your questions about the level of education plus quality of the school and the courses etc. Obviously Covid-19 has changed how some things work at the moment but overall, what I posted below describes pretty well how I experience LIM College. If you are interested in more details about what I am studying, the application process etc, you can go read about that part here.

How is the school overall?

I’m not in a position to really compare LIM to other schools like Parsons and FIT but I am truly happy attending LIM and I find most of my courses super interesting. For reference, I did my AP graduate in Branding & Marketing Management at VIA Design in Denmark and I really loved that education. Most often I am really excited for my classes and I find the assignments really insightful. You definitely have your preferred professors so I will recommend doing some research before choosing your course and professor.

How is the level of the education?

I have to say that I have never really seen myself as someone who would pursue a Master’s degree. I actually really feared that I would struggle so badly with the level of studies. Especially when the courses are not taught in my native language. But that hasn’t been the case at all. I think that I found the right place with an MPS because it’s focused more on the practical rather than research. I remember one of my coworkers telling me that as long as you are good at writing essays and analyzing cases then you will be fine doing an MPS or MBA degree.

How do the classes work? Workload, assignments etc.

Because the degree is a Master of Professional Studies, you get a good combination of real-life cases and theory. All professors come from the marketing/fashion business industry and bring a lot of insight from the industry into the classroom. We touch on topics such as PR, Social media, cause marketing, new media marketing, consumer insights etc. I have classes four days a week (10 hours). Classes are Monday through Thursday and lies from 3-5:30 pm or 6:30-9 pm. In my first semester I chose to have classes three days a week which meant that I would have one long and two short school days. This semester I have chosen to have four short days instead. There are quite a few case studies and assignments throughout the semesters.

How is the distribution between American natives and International students, and what is the class size?

I think there’s a good mix of American natives and international students. The majority of the international students come from China and India. My classes usually have between 10 and 20 people.

My third Q&A will be about tuition and living expenses so stay tuned for that, guys! And feel free to ask any questions you may have about the education.

Skriv kommentar 2 Kommentarer
marts 16, 2020 - 04:01

Studying in New York Q&A // The application process

LIM College

Scroll down for English

Jeg er nu godt halvvejs med min uddannelse, så jeg tænkte at det var ved at være på sin plads med et indlæg som dette. Jeg får ofte spørgsmål omkring min uddannelse her i New York, både ift. hvad jeg studerer, hvordan jeg har finansieret det, min bo-situation osv. Jeg har derfor lavet en Q&A, hvor jeg over et par indlæg vil besvare spørgsmål om ting relateret til min uddannelse her i NYC.

Hvad er det helt præcis du læser?

Jeg læser en Master of Professional Studies in Fashion Marketing, hvilket betyder at det er en kandidat uddannelse med en praktik inkluderet. Uddannelsen er en 1-årig top-up. En BA tager typisk 4 år her i USA, så på den måde hænger det sammen at kandidaten kun tager et år.

Hvorfor valgte du LIM College?

Jeg vidste jeg gerne ville læse noget inden for business delen af fashion. Derfor havde jeg primært kig på Parsons (The New School), FIT og LIM. Jeg endte med LIM, nok mest fordi deres tuition er lavere end deres konkurrenters. Skolen er forholdsvis lille og har tre campuses i Midtown Manhattan.

Hvad er adgangskravene? Er der krav til engelsk test, anbefalinger m.m?

Allerførst skulle jeg oprette mig hos WES (World Education Services) og betale et bestemt beløb for at de vurderer mine eksamens beviser og angiver hvilket niveau jeg har lov at studere på (i dette tilfælde kandidat). Engelsk test var et krav så jeg valgte at tage en TOEFL test. Jeg skulle desuden skrive et essay, sende karakterudskrift, eksamensbeviser og anbefalinger fra tidligere undervisere og arbejdsgivere. Du kan læse mere om adgangkravene her.

Hvor god tid skal man søge i? Hvor lang tid fra du søgte til du fik svar? 

Personligt synes jeg at hele ansøgnings processen var lang, fordi mange ting skulle sendes til forskellige steder og så videre derfra til andre instanser, som skulle godkende det. Det var en meget omstændig proces at få de forskellige led til at samarbejde. Dog gik der ikke mange dage fra jeg havde indsendt alt nødvendigt materiale til skolen, til jeg blev optaget. Det er alt arbejdet forinden der tager lang tid, fordi du først skal igennem WES og TOEFL, inden du kan indsende det nødvendige materiale. Dernæst skal du igennem hele visum ansøgnings møllen, som også er lidt af en process.

Hvordan er aldersfordelingen på kandidaten? 

Jeg synes de fleste på kandidaten her, er omkring 23-24 år. Der er nogle få som er lidt yngre og så er vi nogle stykker der er i vores slut-tyvere samt et par stykker der har rundet de 30. Mit indtryk er at mange som er ældre end det, vælger at læse deres kandidat som online-studie.

Stay tuned for anden del af min Q&A, hvor jeg kommer mere ind på selve undervisningen samt niveauet og kvaliteten af skolen.


Since I am over halfway through my education here in New York I thought it was about time with a blog post like this. I often get questions about what I study here in New York, how I finance my studies, my living situation etc. I have put together a Q&A to answer all of your questions about anything related to my education in Fashion Marketing.

What exactly are you studying?

I am taking a Master of Professional Studies in Fashion Marketing, which basically means that it’s a Master with an internship included. It is a one-year top-up as a BA-degree takes four years in the U.S.

Why LIM College?

I knew I wanted to study something in the field of the business of fashion. For that reason I had my eye on Parsons The New School, FIT and LIM. I mainly ended up going with LIM because their tuition fee is lower than its main competitors’. It’s quite a small school and consists of three campuses in Midtown Manhattan

What are the admissions requirements? English test, recommendations etc?

First of all, I had to sign up with WES – the World Education Services and pay a fee for them to evaluate my Danish transcripts and find out what level I was entitled to study (in this case a graudate degree). Since I am an international student an English proficiency test was a requirement as well. I did the TOEFL test which I’ll talk more about in a post later on. I had to do an essay, send my transcripts, diplomas and recommendations from previous employers and professors. You can read more about the admissions requirements here.

When would you have to apply? How long is the process?

Personally, I think the application process was long. So many papers had to be sent to different places and forwarded to others who would approve them. Quite a challenge to make everyone work together. But after submitting my application it only about a week’s time before I got my acceptance letter. It’s all the work that goes before that takes forever, as you have to go through WES and TOEFL before you can submit all the necessary material. After that it’s the whole visa application process which can also be quite lengthy.

How is the age range when studying a graduate degree?

I think for the most part the people taking their master’s at LIM are around 23-24 years old. Some are obviously a bit younger and then we are some in our late twenties and a couple that’s over 30. It’s my impression that people older than that have mainly chosen to take their degree online.

Stay tuned for the second part of my Q&A where I focus on the classes, the level and the quality of the school.

 

Skriv kommentar 0 Kommentarer
maj 2, 2018 - 11:26

Tvinger uddannelses systemet mig til at studere i udlandet?

nye regler om dobbeltuddannelse

Photo by Millie Clinton Photography

English recap / This blog post is a long talk about how the Danish educational system has changed which basically means that I have been excluded from studying what I dream of. Therefore I’m now considering the oppotunies of studying abroad. I have kept the long talk in Danish as it is about the Danish educational system. People who have lived under the ‘old’ educational system might have a better understanding about my concerns regarding the changes. But don’t worry. New blog post and video coming up this week xx


Indlægget her er et af de længere, mere ‘chatty’ af slagsen, så jeg vil anbefale dig at snuppe en kop varmt, inden vi går i gang. Jeg er en af de uheldige som er kommet i klemme i uddannelses systemet, efter de nye regler om dobbelt uddannelse trådte i kraft sidste år. For mig betyder reglerne, at jeg ikke kan læse videre i Danmark, med det jeg gerne vil, pga. af nogle valg jeg har taget, inden reglerne trådte i kraft. Indlægget her har faktisk været over et år undervejs. Jeg startede nemlig de første linjer tilbage i april 2017.

Jeg har selvfølgelig sat mig ind i sagen, og har både læst den opdaterede aftale om dobbeltuddannelse på uddannelses- og forskningsministeriets hjemmeside, og jeg har fulgt op på sagen gennem diverse nyheds medier. Min tanke med at fortælle min historie, er at skildre et eksempel på en situation, der viser hvordan de nye regler om dobbeltuddannelse kan ramme nogle.

Man kan måske sige at min situation er en smule usædvanlig, så for at gøre det mindst muligt forvirrende for nogen, så lad mig starte ved begyndelsen. Som de trofaste læsere måske ved, så har jeg to vidt forskellige uddannelser, nemlig en professions bachelor som pædagog og en akademi uddannelse som designteknolog med speciale i branding & marketing management.

Derfor rammer uddannelses systemet mig

Tilbage i september 2011 starter jeg på pædagog studiet, men stopper efter 2 år, da jeg er kommet ind på uddannelsen til designteknolog. Jeg havde længe vidst at jeg hellere ville det, men havde ikke troet det var en mulighed for mig. Jeg starter i sommeren 2013 på designteknologen, og færdiggører den i 2015. Samme år søger jeg ind på overbygningen til designteknologen på KEA, men kommer desværre ikke ind. I mangel på bedre, vælger jeg at genoptage pædagog studiet for at færdiggøre det sidste halvandet år. Den 18. december 2016, mens jeg er i gang med min BA-opgave, vedtages de nye regler om dobbeltuddannelse. Loven træder i kraft d. 1. januar 2017 og kommer til at gælde fra sommeroptaget 2017. Det er på det tidspunkt for sent at søge ind på vinteroptaget 2017. Jeg står nu i en situation, hvor jeg kan vælge at lade være med at færdiggøre min afsluttende opgave, droppe ud og derved stadig have muligheden for at læse en anden professions bachelor. Eller jeg kan færdiggøre den sidste måned, og få titlen pædagog, men miste retten til at læse videre med andet end det.

På det tidspunkt virkede det ikke logisk for mig, at droppe ud en måned før jeg var færdig. Jeg havde trods alt brugt 3½ år på den her uddannelse, så at droppe ud så tæt på mål, virkede fjollet. Selvom jeg hellere ville det andet, så overbeviste jeg mig selv om at der måtte være en anden udvej. Jeg havde nok ikke forestillet mig at det nogensinde skulle blive en ulempe at have dygtiggjort sig inden for flere fag. I foråret 2017 søgte jeg ind på overbygningen til designteknologen på både KEA og VIA Design, men fik afslag med den grund, at jeg ikke kunne læse en uddannelse på samme eller lavere niveau end jeg havde i forvejen. Jeg forsøgte mig også med reglerne for dispensatiopn, som jeg håbede gjaldt for mig, nu hvor jeg tidligere havde afsluttet en erhvervsakademi uddannelse, på samme sted som jeg søgte om optagelse på overbygningen, men blev igen afvist.

Udelukket fra at læse videre i Danmark

Min eneste mulighed for at læse videre i Danmark, er at vente til der er gået 6 år fra jeg afsluttede min sidste professions bachelor. Jeg kan altså først i 2023 læse videre på designteknologen, som jeg afsluttede i 2015. Hvem pokker tager en ind på en overbygning, som har afsluttet akademi uddannelsen 8 år tidligere?! Jeg ser det umiddelbart ikke ske. Om politikernes beslutning omkring de nye regler om dobbeltuddannelse virker eller fejler, ved vi nok først år ud i fremtiden. De gjorde det for at skaffe flere penge til dagpengeområdet, så om det er den bedste løsning, må tiden vise. Jeg kunne godt have ønsket, at de som minimum havde gjort det muligt selv at betale sin uddannelse, som der først var tale om. Selvom det er mange penge vi ville skulle vende os til pludselig at spare op, så ville man da ikke være fuldstændig ekskluderet fra at læse videre med en anden uddannelse i Danmark.

Nu hvor jeg mere eller mindre er blevet ekskluderet fra uddannelses systemet i Danmark, har jeg vendt blikket mod udlandet. Jeg har længe overvejet og undersøgt mulighederne for at læse videre der. Selvom det vil komme til at koste en masse penge, så er det umiddelbart min eneste mulighed pt for at læse videre med det jeg gerne vil. Nogle gange skal man virkelig gennem livet af nogle omveje. Jeg kan kun sige at jeg er spændt på at se hvad fremtiden bringer.

 

Skriv kommentar 0 Kommentarer
juli 14, 2016 - 00:14

Min uddannelse til designteknolog #2

Så blev jeg klar med anden ombæring omkring min uddannelse til designteknolog. Hvor jeg i første del kom ind på blandt andet optagelseskrav, varighed og studiebolig, skal det denne gang handle om studietur, praktik og mulighederne efter endt uddannelse.

Hvis I ikke fik læst første del, kan I gøre det lige her.

Studietur

Der er i starten af 2. semester mulighed for at komme på en studietur istedet for at vælge et valgfag. Der er bl.a. mulighed for at komme til Vietnam, Dubai eller London. Jeg valgte at tage med til New York. Det kræver at man har en del penge sparet op. Vi boede på et ret uhumsk hostel i Harlem, men efter et par dage vendte man sig nogenlunde til det, og vi var heldigvis ikke ret meget hjemme. Turen forløb over 10 dage, hvor vi blandt andet besøgte et reklamebureau i Brooklyn, den danske møbelkæde BoConcept i Chelsea, en virksomhed i SoHo, fik rundvisning i Saks 5th avenue og besøgte Urban Outfitters’ mega cool hovedkontor i Philadelphia. Nogle steder var mere studie relevante end andre, men vi fik helt sikkert besøgt nogle fede steder, som man ikke lige har adgang til som turist. Vi havde også fint med fritid, som for mit vedkommende blev brugt på shopping, NBA i Madison Square Garden, turist fart, Central Park og drinks i byen. Det kan I læse mere om her.

Der er også mulighed for at komme på studietur igen senere i forløbet, men jeg var kun afsted den første gang.

Praktik

På tredje semester skal man i en knap 3 måneder lang praktik. Dog lå paktikperioden for mit vedkommende lige efter sommerferien og helt frem til efterårsferien, så jeg valgte at bruge en stor del af min sommerferie og hele min efterårsferie på også at være i praktik, så perioden blev knap 4 måneder i stedet. Det kan være en udfordring at finde en virksomhed, som vil nøjes med at have en praktikant i knap tre måneder – derfor kan man være nødt til at ofre noget af sin ‘fritid’. Man skal helt selv finde en praktikplads – ikke noget med nogen liste man kan vælge fra eller noget – og så skal uddannelsesstedet godkende det.

Inden vi skulle søge praktiksted, havde vi besøg af en virkelig god gæstelærer til at holde et oplæg om hvordan man skriver en god ansøgning. Der blev lagt stor vægt på æstetikken og det visuelle generelt, da uddannelsen til designteknolog er en forholdsvis kreativ uddannelse. Fra de designstuderende forventedes der hele portfolier med deres arbejde, hvorimod os Branding & Marketing studerende, mere skulle vise at vi kunne benytte Photoshop og Indesign, og at vi kunne formulere os godt. Jeg fik simpelthen så mange brugbare råd om hvad der skulle lægges vægt på i ansøgningen. Jeg begyndte meget ivrigt allerede i slut-februar, at formulere ansøgning og CV samt sætte det op i Indesign, og fik løbende sendt ansøgninger afsted. Knap to uger efter jeg havde sendt de første ansøgninger afsted, fik jeg en mail fra Vald Agency, om at de gerne ville have mig til samtale. Vi holdt samtalen over Skype, og jeg fik hurtigt praktikpladsen.

Vald Agency er et lille Salgs- og Marketing agentur placeret i indre København. De repræsenterer mange contemporary brands som Henrik Vibskov, Asger Juel Larsen og Vibe Harsloef. Mange virksomheder har ikke en masse ressourcer til at kunne give praktikanter den bedste forudsætning for lærring, man skal derfor have i mente at man hurtigt kan blive betragtet som en ekstra gratis arbejdskraft. Derfor har alle opgaver for mit vedkommende heller ikke været lige sjove eller relevante, og der har helt bestemt været både gode og mindre gode oplevelser forbundet med praktikken. For at nævne nogle af de gode, så har det været guld værd at være med på messe i Forum og sælge til indkøberne, at være med backstage til shows under modeugen samt at være med og arbejde i deres showroom i Paris, og så har de gængse showroom- og salgsopgaver selvfølgelig også været lærerige.

Når man brænder for at arbejde inden for modebranchen, og får lov at lave en masse fede ting, så skal man samtidig være forberedt på mange arbejdstimer i perioder, og forhold der ikke altid er helt acceptable. Selvom uddannelsen lidt inviterer til at arbejde inden for modebranchen, så er det absolut ikke det man behøver at vælge. Nogle var også i praktik i et reklamebureau, andre hos interiør brands og i messecentret, og én var endda i en håndboldklub. Så mulighederne er mange. Praktikken afsluttes med en praktikopgave, som udarbejdes løbende under praktikperioden, og ender ud i en praktik eksamen, når man er tilbage på studiet igen.

Muligheder efter

Mange, og især min familie har spurgt mig hvad det er jeg kan med den uddannelse, og jeg har egentlig selv haft lidt svært ved at komme med et entydigt svar på det. For det er ikke så simpelt, som når man fortæller at man læser til pædagog, skolelærer eller frisør. Vores undervisere på VIA Design fortalte os hele tiden hvor vigtigt det var at vi tog overbygningen, så man havde en professions bachelor i stedet for ‘kun’ akademiuddannelsen. Med den er der langt større chancer for at få et relevant job.

Jeg valgte i foråret 2015 at søge ind på en overbygning på KEA, og i stedet for at fortsætte med Branding & Marketing, valgte jeg at søge ind på specialet Communication Design & Media. VIA Design tilbød en tilsvarende linje i Århus, men på det tidspunkt var jeg så opsat på at komme tilbage til Sjælland, at jeg kun lavede optagelsesprøven til KEA. Desværre kom jeg ikke ind, og endte med at genoptage mit pædagogstudie i Slagelse, der hvor jeg slap inden jeg startede på TEKO i 2013. Jeg kan virkelig godt lide at arbejde med mennesker, og hjælpe andre, men jeg er ikke i tvivl om hvad det er jeg brænder mest for. Derfor håber jeg også på at kunne tage en top-up inden for Design & Business i en nær fremtid.

Heldigvis fik jeg et marketingjob hos webshoppen Bekko i januar i år, og for nyligt har jeg fået endnu et marketing job hos en virksomhed inden for pleje- og sundhedssektoren. Sidstnævnte job blev jeg faktisk tilbudt som resultat af et projekt jeg havde været med i i forbindelse med pædagogstudiet, så det hele kan ende med at føre én de rette steder hen. Jeg er ikke inde for modebranchen endnu rent arbejdsmæssigt, men det skal nok komme. Med studie, to jobs og bloggen ved siden af, har jeg enormt travlt, men jeg værdsætter virkelig den erfaring jeg får. Så det er altså muligt at at få relevant arbejde selv med den to-årige akademi uddannelse til Designteknolog.

Jeg afslutter forhåbentlig pædagog studiet en gang til januar. Efter dér drømmer jeg om at rejse nogle måneder, måske et halvt år til New York og udvide mit CV, ved at arbejde som intern i en modevirksomhed, og hvem ved, måske starte på bacheloren på KEA eller VIA Design når jeg kommer hjem 😉 Fremtidigt drømmer jeg om at arbejde på et modemagasin eller hos et PR-bureau inde for modebrancehen – gerne som showroom koordinator. Jeg er i hvert fald spændt på hvad fremtiden vil bringe, og glæder mig til at dele den med jer.

Hvis I har nogle spørgsmål, så skriv dem endelig i kommentarfeltet nedenfor eller på min mail byjennip@gmail.com, så skal jeg forsøge at besvare så godt jeg kan.

 

Skriv kommentar 0 Kommentarer
juli 4, 2016 - 18:07

Min uddannelse til designteknolog #1

Noget jeg jævnligt bliver spurgt ind til, er min uddannelse til designteknolog. Bl.a. hvordan niveauet er, hvad uddannelsen går ud på, og hvad man kan med den bagefter. Jeg kan huske at jeg selv søgte med lys og lygte efter nogle svar på alle de spørgsmål jeg havde omkring uddannelsen, dengang jeg skulle søge ind. Jeg ved selv hvor svært det kan være at vælge karrierevej (har selv læst på to vidt forskellige uddannelser), så jeg håber mine små erfaringer kan hjælpe bare nogle af jer. Jeg vil ikke dele en masse af det fakta I alligevel kan finde på hjemmesiderne, men mere mine egne erfaringer med uddannelsen, og siden den er ret relateret til modebranchen, tænker jeg det vil være ganske relevant her på bloggen.

Jeg har delt teksten op i forskellige punkter, for at gøre det så overskueligt som muligt, og så har jeg delt det op over to indlæg, så det måske er lidt nemmere at fordøje. Anden ombæring kommer op i løbet af ugen.

Før optagelse

Jeg startede på Teko i september 2013, og var allerede i januar det år ovre til åbent hus på skolen og se lokalerne og høre om de forskellige studieretninger. Jeg var inde og høre om hvordan en branding undervisning foregik, og var også inde og se modeshow med de designs som designeleverne havde lavet. Efterfølgende blev vi af studerende vist rundt i forskellige studieboliger i Birk Centerpark ved skolen. Hvis du overvejer studiet, vil jeg klart anbefale at besøge til et åbent hus arrangement. Du kan få et godt indblik i hvad det indebærer, og få svar på en masse spørgsmål fra både undervisere og studerende på stedet. På de dage der er åbent hus, kører der gratis busser til og fra skolen fra København, Odense og flere byer i Jylland, så det kan godt betale sig at holde øje med skolens facebook side hvis du skal der over.

Optagelseskrav

Dengang jeg søgte ind på Designteknologen, læste jeg til pædagog på 4. semester. Jeg har en almen gymnasial baggrund, og var bestemt ikke en af dem der klarede sig godt i gymnasiet. Jeg måtte derfor læse matematik C op på VUC om aftenen ved siden af studiet, for at kunne opfylde adgangskravene for designteknologen. Heldigvis var jeg virkelig motiveret, og klarede mig godt. KEA i København og TEKO i Herning (nu VIA Design) er de to store uddannelses institutioner, som udbyder uddannelsen til designteknolog, og optagelseskravene er ret forskellige. På KEA skal man møde op til en skriftlig prøve på 3-4 timer, og besvare en del opgaver relateret til alle de udbudte specialeretninger. På TEKO har man 14 dage til at besvare en række opgaver relateret til dén ene specialeretning du søger. Netop af den grund tog jeg et bevidst valg om kun at søge på TEKO, selvom det var langt væk.

Efter jeg havde søgt om optagelse, skulle jeg besvare en optagelses opgave, som alle ansøgere skal. Der er syv specialeretninger inden for designteknologen. Jeg havde søgt Branding & Marketing Management, og skulle derfor besvare opgaver omhandlende bl.a. købsadfærd, markedsføring og celebrity-branding. Selvom jeg hverken har en handelsskole uddannelse, eller haft virksomhedsøkonomi, så var opgaverne rigtig spændende, og med lidt hjælp fra nettet og blandt andet bogen Salg og Service, klarede jeg dem og kom ind på mit drømmestudie.

Varighed og struktur

Uddannelsen til designteknolog tager to år, og på Teko fungerer det sådan at man det første semester går i klasse med studerende fra nogle af de andre specialeretninger. Jeg læste altså sammen med designere, konstruktører og indkøbere. På det semester prøves der også kræfter med fag inden for de forskellige retninger. For eksempel havde vi design, retail management, purchasing management, branding, global business communication mm. Desuden havde vi på første semester også produktkendskab, hvor vi lærte om fibre og vævninger. På andet semester kom vi i nye klasser, og skulle resten af tiden læse sammen med studerende på ens egen specialeretning.

Jeg har været virkelig glad for at være studerende på TEKO, og har fået så meget fedt ud af det. Bl.a. havde vi en del tværfaglige projekter, hvor vi arbejdede sammen i grupper på tværs af specialerne. Vi har bl.a. skulle tage et eksisterende brand, som var kendt for noget bestemt, og så lave et nyt produkt for dem, som skal brandes. Min gruppe havde f.eks. valgt Summerbird som vores brand, og valgt at de skulle lave undertøj som en del af en Valentines kampagne. Som studerende på TEKO er man også super priviligeret at få en masse spændende foredragsholdere til at komme ud og holde oplæg, og det er personligt noget af det jeg har været super glad for. Bl.a. har vi haft besøg af produktdesigner Mads Odgård, som bl.a. har designet bestik fra Rådvad, minuture fra Rösti og mange af gadelamperne i bybilledet. Vi har også haft besøg af Parsons school of Design, PVH (Tommy Hilfiger, Calvin Klein mm.) og mange andre spændende foredragsholdere relateret til modeindustrien.

Branding og marketing management passede rigtig godt på det jeg søgte, da det har en rigtig god blanding af teoretisk og kreativt. Vi skulle altså både have makro økonomi, business economics, branding, e-strategi og marketing management, hvor vi læste en masse og arbejdede med en masse spændende cases, men vi havde også fag som Koncept udvikling, hvor Photoshop og Indesign blev brugt en del. Desuden er der muligheden for at vælge mellem mange forskellige spændende valgfag. Jeg har selv haft Foto & Photoshop, E-magasiner og Syteknik.

Uddannelsen afsluttes med en skriftlig opgave, som udarbejdes individuelt. Man skal her opsøge en virksomhed, og arbejde med nogle af deres problemstillinger. Jeg baserede min opgave på Meotine, da de var ret nystartede. Udfordringen her er ikke at finde en virksomhed der gerne vil bidrage med oplysninger, men selv at bidrage med noget virksomheden kan bruge fremadrettet.

Studiebolig

Jeg boede i de to år jeg studerede i Herning i en skøn studielejlighed i Birk 8-10 minutters gang fra skolen. Vælger I at bo i det område, skal I være forberedte på at det er langt fra alt andet end skolen. Det tager ca. en halv time at gå til det nærmeste supermarked, og en time at gå helt ind til byen. Til gengæld er der mange steder at handle så snart du nærmer dig Herningcentret, og på cykel kan tiden kortes til godt en tredjedel af gåturen.

Jeg fandt frem til studieboligerne via. skolens hjemmeside, og skrev mig efterfølgende op til studieboligerne i boligselskabet Fruhøjgaard på lejehuset.dk. Det er gratis at oprette en bruger som studerende. Jeg ansøgte specifikt om en passivbolig, da jeg bedst kunne lide de lejligheder, og der også var større chancer for at få en bolig til tiden. Passivboliger tildeles særligt miljøbevidste personer, og er specielt indrettede for at være næsten CO2-neutrale. For eksempel er badeværelset placeret i midten af lejligheden for at fungere som husets varmekerne. Jeg ansøgte om passivboligen i slut-april, og blev 2 dage senere tildelt fortrin til passivbolig, og rykkede derfor laangt op af ventelisten.

Min lejlighed i Birk Centerpark var en to-værelses lejlighed på 45 kvadratmeter + 2 kvadratmeter åben terrasse. Lejligheden var egentlig ét stort rum (bortset fra badeværelset), men havde garderobeskabe fast placeret som rumdeler. Jeg synes at det har fungeret rigtig godt, og man har ikke som sådan mærket at der ikke var døre mellem soveværelse, gang, stue og køkken. Stue og køkken er i ét, men i passivboligerne har man heldigvis nogenlunde med køkkenplads og ordentlig størrelse ovn, køleskab og fryser. Badeværelset er desuden nyt og flot. Jeg har været helt ubeskriveligt glad for at bo i den lejlighed, og jeg kan kun meget varmt anbefale boligselskabet Fruehøjgaard, som var der med det samme, hver gang man ringede om noget. Jeg fik desuden også hele mit indskud tilbage da jeg fraflyttede lejligheden. Der stod oven i købet en fin buket blomster fra dem, den dag jeg flyttede ind. Hvor mange boligselskaber gør lige sådan noget for deres lejere??

Jeg boede ganske vist i udkanten af Herning, ja mine naboer var faktisk tre køer på en mark. Jeg joker ikke, de gik ca. 3 meter fra min lejlighed, og det var SÅ hyggeligt! Rigtigt rart sted at bo. Alfa og omega for mig var at skolen var tæt på, men vi havde også vaskeri tilknyttet (hvor hver vask blev trukket over huslejen), studenterhuset lå på campus, der er ret naturskønne omgivelser at løbe i, en lille tog station 4 minutters gang der fra, og så bor der jo en masse andre unge på Birk Campus. Der gik faktisk lang tid før jeg rigtigt lærte nogle af de andre at kende derude, men da først jeg gjorde blev det til nogle hyggelige mad- og spil aftener, som jeg savner.

Billederne her er fra min lejlighed i Herning. Nu er der ikke gjort specielt meget ud af indretningen, men håber I kan få fornemmelsen af hvordan sådan en lejlighed ser ud.

Klik ind i slutningen af ugen og læs Min uddannelse til designteknolog #2, som omhandler studietur til bl.a. New York, praktikken og hvilke muligheder der kan byde sig efter endt uddannelse.

Hvis I har nogle spørgsmål, så send mig en mail på byjennip@gmail.com eller skriv det i kommentarfeltet nedenfor 🙂

 


Skriv kommentar 0 Kommentarer
juni 26, 2015 - 14:57

One happy girl

One happy girl

Det er en ekstra glad pige der tjekker ind på bloggen i dag. I dag har jeg nemlig været til dimission og fået mit eksamensbevis, så nu kan jeg officielt kalde mig for Designteknolog med speciale i Branding & Marketing management. Det er en noget fornem titel på en så kort uddannelse haha. Det er skønt at være færdig, men også lidt underligt at skulle starte på et nyt kapitel i mit liv. Min fremtid er jo endnu uvis. Dog er der en ny ting i mit liv, som jeg glæder mig meget til at starte på, men det kommer I nok til at høre mere om en anden gang (;

Hvis I har nogle spørgsmål omkring uddannelsen, så er I meget velkomne til at skrive til mig her eller på mail, så vil jeg forsøge at besvare så godt jeg nu kan.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

English recap I am a very happy girl today! I have just finished my education and can now call myself a design technologist. Hope you will all have a happy friday.

Skriv kommentar 2 Kommentarer
april 14, 2015 - 10:44

Fremtidssnak

Nu kommer det til at lyde helt seriøst med den overskrift, og det var egentlig ikke meningen. Ikke desto mindre så snakkede jeg på et tidspunkt her på bloggen, om at fortælle lidt om mine fremtidsplaner i forhold til uddannelse. Som nogle af jer måske ved så læser jeg til designteknolog med speciale i Branding & Marketing Management på VIA Design (Teko) i Herning. Det er en 2-årig akademi uddannelse, som jeg afslutter til sommer, og jeg har derfor skulle tage stilling til hvad jeg vil efterfølgende. Allerhelst vil jeg gerne tilbage til Sjælland, hvor min familie og bedste veninder er, men når det er sagt, så er det ikke det der skal være afgørende for hvor jeg vælger at læse. Dog har KEA været min førsteprioritet, da de har den linje jeg godt kunne tænke mig at vinkle min uddannelse mod. Jeg har for få dage siden afleveret min besvarelse på optagesesprøven, og selv om jeg synes den var virkelig spændende, så var den også svær.

Lige nu har jeg det sådan at jeg ikke regner med at komme ind, og går derfor og overvejer hvad jeg så skal. En af de ting jeg overvejer ret kraftigt er at tage den pædagog uddannelse færdig, som jeg startede på i 2011, og som jeg nu mangler halvandet år af. Det er jo to vidt forskellige brancher, og jeg er helt sikker på hvad det er jeg helst vil, men på den anden side, så udelukker det ene heller ikke det andet. Jeg glæder mig til senere på året at få lidt mere afklaring, for puha der er meget at tage stilling til.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Skriv kommentar 0 Kommentarer
Follow on Bloglovin

Find opskrifter

Madblogstoppen

Follow me on Instagram